dimecres, 15 d’agost del 2012

ITINERARI ECOTURÍSTIC

JOANETES - PUIGSACALM - COLLADA DE BRACONS -JOANETES
(PEL CANAL DELS GANXOS I PEL CAMÍ DELS LLOPS)
-- Amb dos mapes: un de topogràfic i l'altre de vegetació --

Per G. Mercadal


Introducció
Itinerari que combina l’ascensió al Puigsacalm, un dels pics més visitats pels excursionistes catalans, i el canal dels Ganxos, curta i senzilla via ferrada que permet travessar el cingle del Puigsacalm i pujar l’adrenalina dels escaladors novells. El recorregut és llarg, el desnivell superior als 900 m i, per tant, cal destinar-hi tot un dia si és vol gaudir del paisatge. És un camí bàsicament forestal, tanmateix els trams descoberts d’arbres poden resultar pesats, sobretot per assolir el canal dels Ganxos ja que cal superar una carena costeruda. Disposareu d’aigua fresca vora el santuari de Santa Magdalena del Mont i a la font Tornadissa. L’ermita de Santa Magdalena i l’estada pagesa annexada són les restes de l’antic priorat de Sant Corneli, fundat al segle X. Fins a principis del segle passat hi havia hagut un masover que feia, alhora, d’hostaler. Actualment, només podreu gaudir d’un mal refugi lliure i del bon refugi Emili Triadú, regentat per l’Ajuntament de la Vall d’En Bas, cal, però, reserva prèvia amb 15 dies d’antelació i una fiança de 300 €, a part dels 6 € per persona i dia. El tram final de l’itinerari, a partir de la collada de Bracons, és fa per la carretera local GIV-5273. Si es vol escurçar la sortida, i evitar els últims 6 km d’asfalt, podeu deixar un vehicle a la collada de Bracons i l’altre a Joanetes.
La ruta que us proposem us permetrà conèixer les principals formacions forestals de la Garrotxa; l’alzinar muntanyenc, la roureda amb boix, i, sobretot, la fageda. També podreu gaudir d’extenses pastures carregades amb una gran varietat de flors silvestres. Aprofiteu aquest itinerari ja que hem confeccionat un mapa excursionista damunt d’un mapa de vegetació que us permetrà conèixer la vegetació que us envoltat al llarg de tot el recorregut.
És, en definitiva, una sortida recomanada en qualsevol època de l’any i per la majoria de persones que tinguin un estat físic mitjanament bo.
És molt recomanable disposar d’un mapa detallat de la zona on s’indiquin altres camins alternatius, una brúixola i, si pot ser, d’un altímetre o d’un GPS.

Nota
Aquesta ruta fou elaborada durant l’estiu de 2005, abans de l'inici de les obres del túnel de Bracons.